Σταματημένο στο χρόνο: Αυτό είναι το “διαμάντι” της ελληνικής υπαίθρου

Ένα από τα “διαμάντια” της ελληνικής υπαίθρου, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική στα κτίσματά του στέκεται περήφανο σε υψόμετρο 700μ.

Σταματημένο στο χρόνο: Αυτό είναι το

Ο γραφικός, αναπαλαιωμένος, παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα που βρίσκεται “στην αγκαλιά” του Κάτω Ολύμπου, έχει το προνόμιο να διαθέτει μαγευτική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας.

Γι’ αυτό και από το χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι οι τουρίστες από όλη την Ελλάδα τον επιλέγουν για τις διακοπές και τις εξορμήσεις τους. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τον ήλιο να λάμπει, η θέα είναι εντυπωσιακή.

Σταματημένο στο χρόνο: Αυτό είναι το

Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, που είναι “στεφανωμένη” με τα αιωνόβια πλατάνια, υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και μερικές μικρές παραδοσιακές ταβέρνες.

Λίγο έξω από τον οικισμό συναντά κανείς το μοναδικό περιβαλλοντικό σχολείο της περιοχής.

Σταματημένο στο χρόνο: Αυτό είναι το

Στα πρώτα κιόλας βήματά που κάνει κανείς στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια συναντά αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.

Η διαδρομή προς τον οικισμό και στη γύρω περιοχή είναι μαγευτική. Το πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ελληνική φύση είναι οργιαστική. Όλη η περιοχή του Κάτω Ολύμπου προσφέρεται για πεζοπορίες, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωροπτερισμό, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4. Στους θερινούς μήνες αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

 
Σταματημένο στο χρόνο: Αυτό είναι το

Σταματημένο στο χρόνο: Αυτό είναι το