Ποιες είναι οι χώρες με γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα

Είναι πολύ λίγες οι χώρες στον κόσμο που περιλαμβάνουν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά τους. Με τον όρο γεωγραφικό προσδιορισμό εδώ εννοούμε κατεύθυνση προσανατολισμού δηλαδή βόρεια, ανατολικά, νότια, δυτικά ή σχετικό προσδιορισμό όπως άνω ή κάτω. Ενώ η αρχική μας εντύπωση ήταν ότι υπάρχουν αρκετά τέτοια κράτη πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική αφού τα μετράμε στα δάχτυλα ενός χεριού.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα:

Νότια Κορέα – Βόρεια Κορέα

Είναι η πιο γνωστή περίπτωση χωρών που διαχωρίζονται μεταξύ τους με γεωγραφικό προσδιορισμό. Επρόκειτο για μια ενιαία χώρα που διασπάστηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι ο διαχωρισμός είναι… ανεπίσημος. Τα επίσημα ονόματα των δύο χωρών είναι Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα) και Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα).

Νότιο Σουδάν

Είναι η μοναδική περίπτωση που το επίσημο όνομα διαχωρίζει δύο χώρες. Το Νότιο Σουδάν είναι από τα νεότερα κράτη καθώς αναξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν το 2011.

Τιμόρ Λέστε (Ανατολικό Τιμόρ)

Το νησί Τιμόρ στη νοτιοανατολική Ασία χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το Δυτικό Τιμόρ είναι επαρχία της Ινδονησίας ενώ το ανατολικό τμήμα απέκτησε ανεξαρτησία με την επίσημη ονομασία Τιμόρ Λέστε (αμετάφραστο – στα πορτογαλικά ανατολικό Τιμόρ)

Νότια Αφρική

Αναφέρεται στο νοτιότερο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

Υπάρχουν επίσης δύο κράτη τα οποία έχουν αναγνωριστεί από κάποιες χώρες αλλά όχι από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για την Δυτική Σαχάρα που έχει κηρύξει ανεξαρτησία από το Μαρόκο και τη Νότια Οσσετία που κήρυξε ανεξαρτησία από την Γεωργία.

Τέλος υπάρχει η Βόρεια Ιρλανδία που αναφέρεται σε κάποιες περιπτώσεις σαν χώρα αλλά είναι μια συνιστώσα του Ηνωμένου Βασιλείου και διαχωρίζεται βέβαια από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.