Μπορεί το κρασί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;

Σε όλες τις δίαιτες ένα από τα μεγαλύτερα «μη» για όσους αγωνίζονται να χάσουν περιττά κιλά ή να διατηρήσουν το ιδανικό για το ύψος τους βάρος είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Και όλοι οι διαιτολόγοι το πρώτο πράγμα που επισημαίνουν σε κάποιον που ετοιμάζεται να κάνει παρασπονδία είναι να μην πιει ένα ποτό γιατί πρόκειται για “κούφιες θερμίδες” που μπορούν να καταστρέψουν την προσπάθεια αρκετών ημερών. Μήπως, όμως, τελικά δεν είναι έτσι; Μήπως το αλκοόλ και συγκεκριμένα το κρασί μπορεί να γίνει σύμμαχος και βοηθός στις προσπάθειες απώλειες βάρους;

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον το να πιει κανείς κρασί κατά τη διάρκεια της δίαιτας του, όχι μόνο δεν πηγαίνει πίσω την προσπάθεια του, αλλά μπορεί και να βοηθήσει τον μεταβολισμό του, ωστόσο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Ότι φροντίζει να πίνει κανείς 1-2 ποτήρια κρασί, μόνο όμως σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και συγκεκριμένα το απόγευμα. Το σκεπτικό της έρευνας βασίζεται στο ότι το κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, έναν τύπο πολυφαινόλης που μετατρέπει το λευκό λίπος σε φαιό, το οποίο είναι και πιο εύκολο να μεταβολιστεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Οι πολυφαινόλες των φρούτων, μεταξύ των οποίων και η ρεσβερατρόλη, αυξάνουν τη γονιδιακή κινητικότητα που ενισχύει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών με αποτέλεσμα το σώμα να μην επιβαρύνεται με αυτά», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας και πανεπιστημιακός καθηγητής, Min Du, συνεχίζοντας: «Κάπως έτσι μετατρέπουν το λευκό σε φαιό λίπος που καίγεται ευκολότερα, βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία ενέργειας – λίπους, αποτρέποντας τη συσσώρευση του που οδηγεί στην παχυσαρκία και τη μεταβολική δυσλειτουργία».

Και μία λεπτομέρεια, για όσους λάβετε υπ’ όψιν τα παραπάνω και πέσετε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος στα φρούτα: η παραπάνω διαδικασία συμβαίνει μόνο με το κρασί, το οποίο είναι έχει περάσει από συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας και χημικών ζυμώσεων. Οι πολυφαινόλες των φρούτων δεν λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο. Όσο για το τι είδος κρασιού μπορεί να πίνει κανείς στην προσπάθεια του να χάσει κιλά, οι επιστήμονες δεν διευκρινίζουν αν προτιμάται το λευκό, το ροζέ ή το κόκκινο κρασί. Απλώς να μην πρόκειται για κάποιο άλλο είδος αλκοόλ -και να μην το παρακάνουμε, εξυπακούεται- και όλα καλά.

Πηγή: www.lifo.gr