Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

Οι μικροί χώροι έχουν πολλά πλεονεκτήματα: «γεμίζουν» εύκολα, είναι ζεστοί και φιλόξενοι και δεν χρειάζονται πάνω από λίγες ώρες καθάρισμα. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες συχνά εύχονται να είχαν έναν μεγαλύτερο χώρο, αφού οι μεγάλοι χώροι είναι συνυφασμένοι με την άνεση.

Το «πρόβλημα» αυτό πάντως, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε πολλά άρθρα μας, δεν είναι άλυτο: υπάρχουν πολλά τρικ για να κάνετε έναν μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος. Αρκεί να γνωρίζετε ποια είναι και πώς να τα εφαρμόσετε. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω για να μάθετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να «μεγαλώσετε» έναν μικρό χώρο.

Δημιουργήστε ζώνες

Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

 

Δουλεύετε, κοιμάστε, χαλαρώνετε, τρώτε; Συγκεντρώστε όλες τις δραστηριότητες που κάνετε. Στην συνέχεια δημιουργήστε «δωμάτια» για κάθε δραστηριότητα με μια κουρτίνα, μια πολυθρόνα, ένα τραπέζι έξυπνα τοποθετημένο ή έναν πίνακα ζωγραφικής. Τα νοητά αυτά δωμάτια θα κάνουν τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος.

Αγκαλιάστε την αλλαγή 

Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

Τι εννοούμε: αν είστε προετοιμασμένοι για μερικές αλλαγές μέσα στη μέρα, τότε θα εξοικονομήσετε πολύ χώρο. Μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας έπιπλα που εξυπηρετούν πάνω από μια λειτουργίες. Ένα τραπέζι μπορεί να χρησιμεύσει ταυτόχρονα σαν τραπέζι δείπνου, αλλά και ως γραφείο. Προμηθευτείτε έναν καναπέ που γίνεται κρεβάτι και μπορεί να φιλοξενήσει τους καλεσμένους σας. Αυτές οι μικρές καθημερινές αλλαγές θα σας βοηθήσουν να έχετε λιγότερα έπιπλα, άρα περισσότερο χώρο.

Ξεγελάστε το βλέμμα

Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

Δημιουργήστε την ψευδαίσθηση της «επέκτασης». Βάλτε κουρτίνες που εκτείνονται από το πάτωμα ως το ταβάνι, έπιπλα με γυαλί ώστε να περνάει από μέσα το βλέμμα ή καθρέπτες που είναι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία. Τα παραπάνω θα σας δώσουν την αίσθηση ότι ο χώρος δεν έχει εμπόδια και κατ’ επέκταση θα φαίνεται μεγαλύτερος.

Δώστε αξία σε κάθε αντικείμενο

Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

Επιλέξτε έπιπλα και αντικείμενα που σας δίνουν την μέγιστη λειτουργικότητα με τον μικρότερο δυνατό όγκο. Χρησιμοποιήστε, για παράδειγμα, δύο μικρά coffee tables που θα μπορείτε εύκολα να τα μετακινήσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας, αντί για ένα μεγάλο που θα καταλαμβάνει όγκο και θα.. χτυπάτε τα γόνατά σας κάθε φορά που θα προσπαθείτε να περάσετε μέσα από τον λιγοστό χώρο που αφήνει ελεύθερο.

Επιλέξτε μεγάλα έπιπλα

Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

Ξέρουμε ότι μόλις σας είπαμε να προτιμήσετε δύο μικρά coffee tables από ένα μεγάλο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα έπιπλα που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, ένα υπνοδωμάτιο είναι προτιμότερο να έχει ένα μεγάλο κρεβάτι και δύο κομοδίνα (τα απαραίτητα δηλαδή), παρά ένα μικρότερο κρεβάτι, δύο κομοδίνα, ένα μικρό τραπεζάκι, μια συρταριέρα κλπ. Με άλλα λόγια, είναι προτιμότερα λίγα και μεγάλα, παρά πολλά και μικρά.

Εξατομικεύστε τους χώρους αποθήκευσης

Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

Μπορεί να σας αρέσει η ιδέα ενός τροχήλατου μπαρ στο σαλόνι σας ή μπορεί να θέλετε ένα μεγάλο έπιπλο για την τηλεόρασή σας που θα σας χρησιμεύσει και ως μέσο αποθήκευσης. Ωστόσο, ο χώρος σας μπορεί να μην τα χωράει. Εξατομικεύστε τις ανάγκες για αποθήκευση και φτιάξτε μόνοι σας ακριβώς τους χώρους που χρειάζεστε. Αν σας αρκεί ένα ράφι για τα ποτά σας, καλύτερα να εγκαταλείψετε την ιδέα του μπαρ. Αν περιοριστείτε μόνο σε αυτά που χρειάζεστε, είναι σίγουρο ότι το σπίτι σας θα δείχνει λιγότερο «φορτωμένο» – άρα και μεγαλύτερο.

Σκεφτείτε κατακόρυφα

Μικρός Χώρος; 7 Έξυπνοι τρόποι για να τον «μεγαλώσετε»!

Μην ξεχνάτε πως οι χώροι δεν εκτείνονται μόνο οριζόντια, αλλά και κατακόρυφα. Οι χώροι που βρίσκονται πιο κοντά στο ταβάνι απ’ ότι στο πάτωμα συνήθως μένουν ανεκμετάλλευτοι. Εκμεταλλευτείτε τους λοιπόν, βάζοντας ράφια ή ντουλάπια – μπορείτε μάλιστα να «μεταφέρετε» τα ράφια και τα ντουλάπια ψηλά, ώστε ο χώρος στον οποίο κινείστε να είναι πιο άνετος. Έχετε τη δυνατότητα επίσης να «κρεμάσετε» πράγματα που θα καταλάμβαναν χώρο.

Αν λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω, είναι σίγουρο πως ο μικρός σας χώρος θα «μεγαλώσει» και αυτό με τη σειρά του θα δώσει μια διαφορετική άνεση στην καθημερινότητά σας.

Πηγή: spirossoulis.com