Μεξικό: O κεντροαριστερός Ομπραδόρ νικητής των προεδρικών εκλογών

Ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατήγαγε ευρεία νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεξικό, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ιστορική επιτυχία για τη μεξικανική αριστερά, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα βίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο από μέρους των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Λόπες Ομπραδόρ εξασφάλισε από το 53% ως το 53,8% των ψήφων, ανακοίνωσε το μεξικανικό Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Ρικάρδο Ανάγια, κυριότερος αντίπαλος του Λόπες Ομπραδόρ, συγκέντρωσε από το 22,1% ως το 22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), πιστώθηκε από το 15,7% ως το 16,3% των ψήφων.

Είναι ο Λόπες Ομπραδόρ «αυτός που εξασφάλισε την πλειοψηφία», παραδέχθηκε ο Μιντ, εμφανώς συγκινημένος, από την έδρα του κόμματος που τον επέλεξε, ήδη λίγη ώρα αφότου τα exit polls υπέδειξαν τη νίκη του κεντροαριστερού υποψηφίου. «Για το καλό του Μεξικού, του εύχομαι κάθε επιτυχία», πρόσθεσε. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ανάγια, μπροστά στους υποστηρικτές του, αναγνώρισε την ήττα του, είπε πως ο λαός «ήθελε αλλαγή» κι έκανε λόγο περί «θριάμβου» της μεξικανικής αριστεράς, ευχόμενος επίσης καλή επιτυχία στον Λόπες Ομπραδόρ και διευκρινίζοντας ότι του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

Τον συνεχάρησαν επίσης αργότερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με την πολιτική του ως προς το εμπόριο και στην παράτυπη μετανάστευση, αλλά και με τα προσβλητικά σχόλιά του για τους Μεξικανούς μάλλον έβαλε -άθελά του- κάτι περισσότερο από ένα λιθαράκι για την επικράτηση του ΑΜΛΟ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη επίσης τον Λόπες Ομπραδόρ, «στενό φίλο και εταίρο εδώ και πολύ καιρό», για την εκλογική του νίκη, τονίζοντας πως «μας ενώνουν κοινοί στόχοι» και τονίζοντας πως «απολαύουμε μια εμπορική σχέση αμοιβαία επωφελή, που προκαλεί τον φθόνο του υπόλοιπου κόσμου».

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε λίγο πριν ψηφίσει ο ίδιος ο Λόπες Ομπραδόρ, εξηγώντας πως «θα επιτύχουμε μια μεταμόρφωση χωρίς βία, με ειρηνικό τρόπο» και υποσχόμενος ότι θα «απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά, το μεγαλύτερο πρόβλημά της», ότι θα διώξει «τη μαφία από την εξουσία». Έπειτα από δύο συναπτές αποτυχίες, ο 64χρονος βετεράνος πολιτικός πρωταγωνιστεί σε μια ιστορική επιτυχία της μεξικανικής αριστεράς σε εθνικό πολιτειακό και τοπικό επίπεδο. Tο Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) εκλέγει τουλάχιστον έξι κυβερνήτες πολιτειών από τις εννέα θέσεις που κρίνονταν.

Για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, μια επιστημόνισσα 56 ετών, πιστή του ΑΜΛΟ, εκλέγεται δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας, μιας μεγαλούπολης 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Μαζί με τους συμμάχους του ο Λόπες Ομπραδόρ μπορεί να υπολογίζει επίσης στην πλειοψηφία στη Βουλή–το κίνημά του εξασφάλισε τουλάχιστον 250 έδρες από τις 500, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η ισορροπία στη Γερουσία.

Ο Λόπες Ομπραδόρ κεφαλαιοποίησε την οργή μεγάλου μέρους των Μεξικανών για τη βία, τη διαφθορά και το τέλμα στην οικονομίας: ειδικά η προεκλογική υπόσχεσή του να «διώξει τη μαφία από την εξουσία» είχε μεγάλη απήχηση. «Για πρώτη φορά, η ιστορία θα γραφτεί από τη σκοπιά των πιο φτωχών», δήλωσε με ικανοποίηση ο Σαλβαδόρ Σάντσες, 82 ετών, υποστηρικτής του ΑΜΛΟ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η βία ήταν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου, πολύ περισσότερο διότι έπληττε επίσης υποψήφιους και στελέχη κομμάτων. Η εκλογική διαδικασία ήταν η «αιματηρότερη στην ιστορία» της χώρας ήδη πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με τουλάχιστον 145 φόνους πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων 48 υποψηφίων ή επίδοξων υποψηφίων, κατά την εταιρεία συμβούλων Etellekt.