Η Αίγυπτος θα ανοίξει τη μυστηριώδη μαύρη σαρκοφάγο

«Φωτιά» έχει ανάψει στα social media η πρόσφατη ανακάλυψη μιας τεράστιας, γρανιτένιας σαρκοφάγου από ομάδα Αρχαιολόγων στην Αίγυπτο, με δεκάδες… ανατριχιαστικά σενάρια να διατυπώνονται από τους χρήστες, εμπνευσμένα φυσικά από τα εκατοντάδες φιλμ με μούμιες που είναι τόσο αγαπητά στο κοινό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των αιγυπτιακών Αρχών, η μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος, που βρέθηκε σε ανασκαφή κοντά στην Αλεξάνδρεια δίπλα σε μια αλαβάστρινη προτομή, άνηκε πιθανότατα σε ιερέα και όχι βασιλιά ή αυτοκράτορα, όπως εικαζόταν αρχικά.

Οι ανακοινώσεις αυτές ωστόσο δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι συνεχίζουν να κάνουν λόγο για κατάρες των Φαραώ, εξοργισμένες μούμιες που ζητούν εκδίκηση και άλλα… γραφικά, εν αναμονή του ανοίγματος της σαρκοφάγου που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

«Όταν ανοίξουμε τη σαρκοφάγο, ελπίζουμε να βρούμε αντικείμενα που είναι άθικτα, πράγμα που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αυτό το άτομο και τη θέση του», δήλωσε ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Αλλά το άνοιγμα για πρώτη φορά θα απαιτήσει εκτεταμένη εργασία που πρέπει να γίνει εκ των προτέρων. «Είναι επικίνδυνο να το ανοίξουμε άμεσα – πρέπει να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο Ashmawy, εξηγώντας ότι η σαρκοφάγος θα ανοίξει στην περιοχή που βρέθηκε.

«Είναι δύσκολο να το μετακινήσουμε ανέπαφο και να το ανοίξουμε σε ένα μουσείο», είπε. «Είναι πέντε μέτρα κάτω από τη γη και ζυγίζει πάνω από 30 τόνους. Μόνο το καπάκι είναι 15 τόνοι».