Αυτός είναι «μάλλον» ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο, γεννηθείς το 1896

Όταν η Μάρτα Ραμίρεζ στη Χιλή συμφώνησε, σε ηλικία 63 ετών, να πάρει στο σπίτι της έναν άπορο υπερήλικα χωρίς συγγενείς, το σπίτι του οποίου είχε καεί, δεν θεωρούσε ότι θα ήταν μια δέσμευση που θα διαρκούσε για πολύ καιρό ακόμα.

«Ήταν 99, δεν πίστευα ότι θα ζούσε για πολύ καιρό ακόμα» θυμάται η Ραμίρεζ. Σήμερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η ίδια είναι 85 ετών, και ο φιλοξενούμενός της, Τσελίνο Βιλανεούβα Τζαραμίλο, είναι 121 ετών- και, πιθανότατα, ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο.

Ο Τζαραμίλο, γεννηθείς το 1896, έχασε το πιστοποιητικό γέννησής του στην ίδια φωτιά που τον άφησε στον δρόμο πριν από 20 χρόνια. Ωστόσο, στην ταυτότητά του γράφει ημερομηνία γέννησης 1896, και κανείς στη Χιλή (συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανανέωσε ο ίδιος την κάρτα ταυτότητάς του το 2016) δεν το αμφισβητεί αυτό.

«Ελέγχοντας τα αρχεία μας, προκύπτει πως ο Τσελίνο Βιλανουέβα Τζαραμίλο γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1896- και είναι ακόμα ζωντανός» λέει η Ζακελίν Σαλίνας, εκ των επικεφαλής του δημογραφικού τμήματος της στατιστικής υπηρεσίας της Χιλής.

Ο Τζαραμίλο γεννήθηκε στην πόλη του Ρίο Μπουένο, κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Βαλντίβια, τη χρονιά της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, και έναν χρόνο πριν τον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθούν πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του, καθώς είναι περιορισμένες οι δυνατότητες επικοινωνίας μαζί του. Τα μόνα βέβαια είναι ότι εργαζόταν πάντα στον αγροτικό τομέα, και τα τελευταία 30 χρόνια του εργασιακού του βίου τα πέρασε για έναν γαιοκτήμονα ονόματι Αμπρόζιο Τολέδο.

Όταν ο Τζαραμίλο έγινε 80 ετών, ο Ντον Αμπρόζιο του ευχήθηκε καλή τύχη και τον πληροφόρησε πως τον αντικαθιστούσε με έναν νεαρότερο εργάτη. Ο Τζαραμίλο είχε μια μικρή σύνταξη και μετακόμισε σε ένα κοντινό παραθαλάσσιο χωριό, νοικιάζοντας μια καλύβα. Τα παιδιά του χωριού πάντα τον θυμούνταν ως μια περίεργη φιγούρα- μικρόσωμος, με ένα σακί στους ώμους. Καλλιεργούσε λαχανικά και πουλούσε αυτά που του περίσσευαν στα τοπικά μαγαζιά.

Μετά το ατύχημα που κατέστρεψε το σπίτι και τα υπάρχοντά του και παραλίγο να τον σκοτώσει, η Ραμίρεζ τον πήρε σπίτι της. Για τα 115α γενέθλιά του το 2011, ο πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινέρα, πέταξε ο ίδιος στη Βαλντίβια, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κοινωνικής Ανάπτυξης, Γιοακίν Λαβίν, με το αεροπλάνο τους φορτωμένο με δώρα για τον γηραιότερο κάτοικο της Χιλής. Ο Λαβίν του έδωσε ένα πιστοποιητικό με το οποίο η κυβέρνηση αναγνώριζε την ηλικία του και του είπε ότι ήταν λαμπρό παράδειγμα υγείας και ζωτικότητας για όλους τους πολίτες, καθώς και της δέσμευσης της κυβέρνησης ως προς τη στήριξη των ηλικιωμένων της Χιλής. Ωστόσο, δεν παρείχε εξειδικευμένη γηριατρική βοήθεια τον- πιθανότατα- γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ο οποίος εξαρτάται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Σήμερα, είναι κατά 90% τυφλός λόγω καταρράκτη, 85% κουφός και δεν έχει δόντια εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι λέει, αν και η οικογένεια που τον φιλοξενεί μπορεί.

 

Σε επίσκεψη από τον Guardian, ο Τζαραμίλο καθόταν σε ένα τραπέζι μασουλώντας ψωμί και τυρί, ε τη συζήτηση να είναι δύσκολη εξαιτίας των προβλημάτων ακοής του. Δεν μπορεί να περπατά χωρίς βοήθεια, αλλά σποραδικά αρχίζει να μιλά, ενθυμούμενος πώς μια θεία του του έσπασε το χέρι όταν ήταν μικρός και πώς ο αρχηγός της φυλής Μαπούτσε είχε πολλές γυναίκες. Ο ίδιος δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά ποτέ.

πηγή: huffingtonpost.gr