7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

Όταν διακοσμείτε το σπίτι σας, οι κανόνες διακόσμησης είναι ιδιαίτερα βοηθητικοί για να πάρετε αποφάσεις. Πολλοί από αυτούς είναι απαραίτητοι, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που δημιουργήθηκαν για αισθητικούς λόγους και δεν είναι και τόσο… άκαμπτοι.

Τα πιο όμορφα σπίτια και τα πιο φιλικά περιβάλλοντα δημιουργούνται όταν οι ιδιοκτήτες παίρνουν δημιουργικά ρίσκα και «σπάνε» μερικούς κανόνες. Βέβαια, είναι σημαντικό να τους γνωρίζετε πριν τους σπάσετε, αν θέλετε να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, μερικούς από αυτούς τους κανόνες που – αν θέλετε – μπορείτε να τους παρακάμψετε κατά τη διαδικασία διακόσμησης του σπιτιού σας και αφορούν κυρίως τους χρωματικούς συνδυασμούς.

#1 Όλα πρέπει να ταιριάζουν

Δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους. Αν παρακολουθείτε τις τάσεις, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε να φαίνονται όλα ίδια. Ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε έναν όμορφο χώρο, με χρώματα που δεν ταιριάζουν απαραίτητα μεταξύ τους, ωστόσο φαίνονται ωραία όταν τα δείτε όλα μαζί.

7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

#2 Μην βάζετε διαφορετικά μεταξύ τους μέταλλα 

Είναι πιθανό να έχετε συναντήσει κάποια σπίτια που χρησιμοποιούν το ίδιο μέταλλο σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα τα φωτιστικά, τις βρύσες και τα πόμολα. Αυτός είναι ένας κανόνας που κάποτε ήταν δημοφιλής, αλλά όχι πλέον. Η αλήθεια είναι πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά μέταλλα. Αν διατηρήσετε την ίδια λαμπρότητα (μην βάλετε πχ ένα λαμπερό μέταλλο με ένα που είναι τελείως θαμπό), η διακόσμησή σας μπορεί να γίνει πραγματικά όμορφη.

7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

#3 Μην χρησιμοποιείτε σκούρα χρώματα στα μικρά δωμάτια

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σκούρα χρώματα στα μικρά δωμάτια. Ο παραπάνω κανόνας έχει ξεπεραστεί εδώ και αρκετό καιρό. Η διακόσμηση που θα κάνει το δωμάτιό σας να φαίνεται μεγαλύτερο, αλλά θα θυσιάσει άλλα πράγματα δεν εφαρμόζεται πλέον και τόσο συχνά. Αναρωτηθείτε αν ο στόχος σας είναι απλώς να μεγαλώσετε ένα μικρό δωμάτιο ή θέλετε να λάβετε υπόψη σας τη συνολικότερη διακόσμηση. Αν ο στόχος σας είναι να το διακοσμήσετε όμορφα, τότε σίγουρα μπορείτε να συμπεριλάβετε και τα σκούρα χρώματα.

7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

#4 Τα σοβατεπί πρέπει να είναι πάντα άσπρα

Τα άσπρα σοβατεπί ταιριάζουν με τα περισσότερα χρώματα και λειτουργούν στους περισσότερους χώρους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι πάντα άσπρα. Οι νέες τάσεις, μάλιστα, τα θέλουν σε ουδέτερα σκούρα χρώματα. Αν σας αρέσει η αυτή η ιδέα συνδυάστε την με ένα φωτεινό ουδέτερο χρώμα στους τοίχους σας.

7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

#5 Τα ουδέτερα χρώματα ταιριάζουν με όλα

Ο κανόνας αυτός μπερδεύει τους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Τα ουδέτερα χρώματα δημιουργούνται με έναν συνδυασμό χρωμάτων που σκοπό έχουν να «ουδετεροποιήσουν» το ένα το άλλο. Αν το σκεφτείτε έτσι θα συνειδητοποιήσετε πως λίγο παραπάνω μπλε, πράσινο ή κόκκινο, θα δώσει στο συγκεκριμένο χρώμα μια ελαφριά απόχρωση. Το μπεζ, για παράδειγμα, με μια ελαφριά πράσινη απόχρωση δεν θα ταιριάζει ιδιαίτερα δίπλα σε μια κόκκινη ή πορτοκαλί πολυθρόνα.

7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

#6 Τα ταβάνια πρέπει πάντα να είναι λευκά

Το ταβάνι σας μπορεί να γίνει το νέο accent wall σας. Είναι το ιδανικό σημείο για να βάλετε χρώμα. Ο λόγος που είναι συνήθως λευκά είναι γιατί οι κατασκευαστές τα βάφουν λευκά και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, οι τελευταίες τάσεις στη διακόσμηση αντιμετωπίζουν τα ταβάνια ως μια ευκαιρία για να ενσωματώσει κάποιος το χρώμα στον χώρο του. Ένα ταβάνι με χρώμα σε συνδυασμό με ένα ουδέτερο χρώμα στους τοίχους είναι μια εξαιρετική επιλογή.

7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

#7 Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά φωτεινά χρώματα για να βάψετε έναν «ξεχωριστό» τοίχο

Νομίζετε πως τα ουδέτερα χρώματα δεν μπορούν να κάνουν έναν τοίχο να ξεχωρίσει; Και βέβαια μπορούν. Ο παλιός κανόνας που λέει ότι οι τοίχοι πρέπει να είναι ουδέτεροι και ο accent τοίχος βαμμένος σε φωτεινό χρώμα έχει ξεπεραστεί και είναι από τους κανόνες που μπορείτε να σπάσετε. Ένα θαλασσί δωμάτιο, μπορεί να έχει ως accent έναν μπεζ ή γκρι τοίχο.

7 Χρωματικοί διακοσμητικοί κανόνες που μπορείτε να σπάσετε

Πηγή: spirossoulis.com