6 Μυστικά των αεροπλάνων που μόνο οι αεροσυνοδοί γνωρίζουν

Πολλοί από εμάς θεωρούμε τους εαυτούς μας γνώστες των αεροπορικών ταξιδιών. Θα μπορούσαμε με μεγάλη ευκολία να περιγράψουμε σε κάποιον τους κανόνες ασφαλείας ή και τους κανονισμούς που ισχύουν στις αεροπορικές εταιρίες πριν την επιβίβαση ή και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα στοιχεία που ακολουθούν, όμως, φαίνεται ότι θα εκπλήξουν ακόμα και τους πιο…έμπειρους ταξιδιώτες.

1)Το μαύρο τρίγωνο

Τα παράθυρα των αεροπλάνων δεν χρησιμεύουν μόνο για να μας προσφέρουν ωραία θέα. Αντίθετα, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας, μιας και αν οι αεροσυνοδοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα φτερά του αεροπλάνου, θα το τσεκάρουν κοιτάζοντας από το παράθυρο. Ένα μικρό μαύρο τριγωνάκι πάνω από το παράθυρο σηματοδοτεί τη θέση που προσφέρει την καλύτερη οπτική γωνία στους αεροσυνοδούς .

2) Τρύπα στο παράθυρο

Σίγουρα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τρύπες στα παράθυρα των αεροπλάνων, σωστά; Κι όμως…αυτές οι οπές, που υπάρχουν μόνο στο μεσαίο τμήμα των τριπλών τζαμιών των αεροπλάνων, βοηθάνε στο να κάνουμε ασφαλείς πτήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι συμπιεσμένος, γεγονός που ασκεί τεράστια πίεση στα παράθυρα του αεροπλάνου.

3) Το μυστικό υπνοδωμάτιο

Αν σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος σε ένα αεροπλάνο για ένα μυστικό υπνοδωμάτιο για το πλήρωμα καμπίνας, κάνετε λάθος. Τα περισσότερα αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί για μακρινά ταξίδια περιλαμβάνουν ένα υπνοδωμάτιο, όπου οι αεροσυνοδοί μπορούν να κοιμηθούν, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή απλά να “κρυφτούν” από τους ενοχλητικούς επιβάτες.

4) Πιο μεγάλο κάθισμα με το πάτημα ενός κουμπιού

Το μπράτσο του καθίσματός σας δίπλα στο διάδρομο φαίνεται να είναι σταθερό. Αν χρειάζεστε μερικά εκατοστά χώρου στο κάθισμά για να νιώσετε πιο άνετα, τότε μπορείτε να το κάνετε. Απλώς, αναζητήστε το κουμπί που βρίσκεται κάτω και πίσω από το μπράτσο.

5) Ένα κοκτέιλ χημικών

Οι μάσκες οξυγόνου βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα αεροσκάφη, όμως αυτό που παράγουν δεν είναι ακριβώς οξυγόνο – ούτε πεπιεσμένος αέρας. Οι δεξαμενές οξυγόνου είναι βαριές και ογκώδεις, για αυτό και τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό σύστημα για να εξασφαλίσουν οξυγόνο. Το πάνελ πάνω από κάθε κάθισμα περιέχει στην πραγματικότητα ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που, όταν καίγονται, απελευθερώνουν οξυγόνο. Μπορεί να περιλαμβάνουν υπεροξείδιο του βαρίου, μια λεπτή λευκή σκόνη που χρησιμοποιείται σε πυροτεχνήματα, χλωρικό νάτριο, που χρησιμοποιείται συχνά και ως ζιζανιοκτόνο και χλωρικό κάλιο.

6) Λαβή εξόδου

Οι πόρτες του αεροπλάνου διαθέτουν μια φαινομενικά άσκοπη λαβή στο εσωτερικό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης, οι επιβάτες τείνουν να πανικοβάλλονται περισσότερο. Έτσι, οι αεροσυνοδοί που επιβλέπουν την ταχεία αναχώρησή τους, τους δίνουν τη δυνατότητα να κρατηθούν από αυτή τη λαβή μέχρι να απομακρυνθούν και να ολοκληρωθεί η εκκένωση.