4 Λόγοι για τους οποίους η γυμναστική μπορεί να σε… παχαίνει!

Η φυσική σας κατάσταση και η σωματική υγεία επηρεάζονται αρνητικά από την καθημερινότητα, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει στρες, άγχος, πρόχειρο φαγητό και καθιστικό τρόπο ζωής.

Για το λόγο αυτό, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναγνωρίζουν την αξία του fitness και βάζουν στη ζωή τους τη γυμναστική, η οποία έχει οφέλη τόσο ως προς τη γενικότερη ευεξία και ευφορία, όσο και ως προς την εξωτερική εμφάνιση και σιλουέτα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι αθλούμενοι παρότι γυμνάζονται συστηματικά και παράλληλα ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, καταλήγουν να έχουν πρόσθετο βάρος στο σώμα τους, δημιουργώντας την εντύπωση πως η σωματική άσκηση επιδρά αρνητικά στο αδυνάτισμα.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά όταν η ζυγαριά παραμένει κολλημένη ή ο δείκτης της κινείται ανοδικά;

  • Κατακράτηση

Παρακολουθείτε ένα έντονο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής, ιδρώνετε υπερβολικά και θεωρείτε ότι μετά από αυτό έχετε σίγουρα χάσει πολλές περιττές θερμίδες. Κι όμως, αυτό το βάρος που φεύγει από επάνω σας είναι απλά ιδρώτας. Η κατακράτηση υγρών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο που σταματάει ο δείκτης της ζυγαριάς, ακόμα και μετά τη γυμναστική.

  • Αύξηση βάρους μυϊκού ιστού και λίπος

Η ζυγαριά δεν αποκαλύπτει το πραγματικό αποτέλεσμα της γυμναστικής και αυτό γιατί δείχνει τη συνολική μεταβολή στο σωματικό βάρος και όχι τις μεταβολές στο μυϊκό ιστό και στο λιπώδη ξεχωριστά, που θα φαίνονταν μέσα από μια μέτρηση της σωματικής σύστασης.

  • Αύξηση βάρους μια μέρα μετά τη γυμναστική

Πρόκειται για μια παρεξήγηση, αφού στην πραγματικότητα δεν έχετε βάλει κιλά με την έννοια των «περιττών», που θα σας απασχολούσαν. Το ανθρώπινο βάρος δεν αποτελείται μόνο από τους μυς, αλλά και τα οστά, τα σωματικά υγρά, το λιπώδη ιστό. Με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης ο μυϊκός ιστός αρχίζει να τονώνεται και γίνεται πιο βαρύς, άρα φαίνεται πως έχετε παχύνει.

  • Αύξηση σωματικού βάρους με γυμναστική ενδυνάμωσης

Η αύξηση των μυών αργεί, για αυτό το λόγο μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μήνες ή και χρόνια. Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται συχνά, ότι μετά από ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, οι μύες «φουσκώνουν» και προσθέτουν βάρος στο σώμα. Ωστόσο, ο μυς έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το λίπος, μπορεί να χωρέσει την ίδια ποσότητα όγκου σε μικρότερη έκταση. Όταν έχετε μπει σε πρόγραμμα αλλαγής της σωματικής σύστασης, το σωματικό βάρος θα αυξηθεί, ενώ παράλληλα το λίπος θα μειωθεί.

πηγή: pronews.gr