Η Σουηδία η πρώτη χώρα της EE που αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος!

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας προτίθεται να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Αν η ενέργεια αυτή πραγματοποιηθεί η Σουηδία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το έχει πράξει.

«Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μπορεί να τερματιστεί μόνο αν εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, βάσει του διεθνούς δικαίου. Η λύση των δύο κρατών, απαιτεί την αμοιβαία αλληλοαναγνώριση και τη θέληση για ειρηνική συνύπαρξη.

Για τον λόγο αυτό η Σουηδία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος», είπε ο νέος Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν. Αυτό που δεν εξηγεί ο Σουηδός, είναι για ποιον λόγο δεν συνδέει τη σουηδική αναγνώριση με παρόμοια ξεκάθαρη δήλωση αναγνώρισης του Ισραήλ από την παλαιστινιακή πλευρά.

 

Η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως θα ήταν αναμενόμενο, υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την σουηδική ανακοίνωση, αναμένοντας, μετά από αυτό την αναγνώριση της ως κρατικής οντότητας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, στο Ισραήλ, η σουηδική κίνηση προκάλεσε οργή, ενώ αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Από τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Πολωνία, η Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους, αλλά το είχαν πράξει πριν γίνουν μέλη της ένωσης. Αν η Σουηδία, προχωρήσει, τελικά, στην αναγνώριση, θα είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που το πράττει.