Αυτή τη διαδρομή ακολουθεί πλέον για Ευρώπη η Qatar Airways (χάρτης)

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία», και έλαβαν μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν.

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

– Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Έτσι πετάει πλέον η Qatar Airways

Στα πλαίσια αυτά ο εθνικός αερομεταφορέας του Κατάρ, η Qatar Airways είναι αναγκασμένη να αλλάξει τη διαδρομή που ακολουθούν οι πτήσεις από και προς την Ευρώπη. Ο εναέριος χώρος του Κατάρ περικλείεται από τον αντίστοιχο χώρο του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επιπλέον η απόφαση της Αιγύπτου να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την καταριανή εταιρεία της αποκλείει τη δυνατότητα παράκαμψης της Αραβικής χερσονήσου και πτήσης πάνω από το Σουέζ.

Έτσι ο μόνος δρόμος είναι μέσω του Ιράν και στη συνέχεια οι επιλογές είναι δύο: Πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιρακ, της Ιορδανίας και στη συνέχεια του Ισραήλ, που οδηγεί στη Μεσόγειο θάλασσα ή πτήση στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Επιλέχτηκε η δεύτερη λύση και έτσι τα δρομολόγια της Qatar Airways εκτελούνται στη διαδρομή που φαίνεται στο χάρτη. Τα αεροσκάφη που απογειώνονται από τη Ντόχα, εισέρχονται στον ιρανικό εναέριο χώρο και πετούν παράλληλα στα σύνορα Ιρακ – Ιραν. Στη συνέχεια εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας την οποία διασχίζουν σχεδόν κάθετα για να καταλήξουν στη Μαύρη Θάλασσα και από εκεί στον προορισμό τους.